Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/orth-gipse.pl/includes/menu.inc).

W jaki sposób powinny wyglądać pomieszczenia przemysłowe producentów żywności?

  • Posted on: 21 December 2019
  • By: addmean
Magazynowanie żywności powinno być bardzo sterylne, a pomieszczenia przemysłowe precyzyjnie do tego celu przygotowane. To niezwykle ważne, gdyż żadne przedsiębiorstwo nie może dopuszczać do sytuacji, w których żywność mogłaby w jakiś sposób zaszkodzić potencjalnym odbiorcom. Trzeba trzymać się wszystkich wymagań i działać zgodnie z nimi. Dzięki temu produkty będą jak najlepszej jakości.
urządzenia chłodnicze w pomieszczeniu
Author: jblevine2004
Source: http://www.flickr.com
Po pierwsze należy wiedzieć, że są wymagania, które bezzwłocznie musimy spełniać. Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania żywności muszą być higieniczne i posiadać dobry stan techniczny. W dodatku, w zakładach pracy niezbędna jest prawidłowa liczba ubikacji, oczywiście pomieszczenia te nie mogą łączyć się z takimi, w których przetwarzana jest żywność.

Równie istotne są także umywalki. Musi być do nich doprowadzana jednocześnie gorąca i zimna woda, a pracownicy powinni mieć pełny dostęp do środków czystości. Ściany muszą być pokryte odpowiadającym materiałem, najkorzystniej płytkami. Wysokość krycia zależy od tego jak prezentują się działania firmy. Rzecz w tym, aby łatwiej zmywać i dezynfekować powstałe zanieczyszczenia. Warto również zabezpieczać narożniki drzwi, aby żadna niepowołana substancja nie dostała się do składników. Oczywiście nie można trzymać żywności blisko toksycznych substancji. Bardzo istotna jest także temperatura, w jakiej przechowywana jest żywność. Automatyka chłodnicza, która znajduje się w urządzeniach chłodniczych pomaga w dostosowaniu temperatury do wymagań. Pomieszczenia przemysłowe muszą mieć prawidłowo działający system wentylacji.



Wnętrza powinny posiadać określone sztuczne oświetlenie. W szczególności dotyczy to pokoi, w których żywność jest przetwarzana.

Zainspirował Cię ten tekst? Wejdź na nasz link (http://naprawasilownikow.pl/specjalizacja/silowniki-teleskopowe/), tam zapewne odnajdziesz jeszcze większą ilość danych na problem, który Cię interesuje.

Jeżeli pracownicy muszą się przebierać, pomieszczenie przemysłowe musi mieć przeznaczone specjalnie do tego celu pomieszczenie. Oczywiście wszelkie elementy, takie jak podłogi czy ściany powinny być tak wykonane, aby jak najłatwiej można było je czyścić. Wszystkie materiały powinny nie przepuszczać wody i nie nasiąkać. Wszystkie elementy muszą być przygotowane w taki sposób, żeby nie gromadzić zanieczyszczeń. Jeśli posiadamy narzędzia, z których korzystamy, musimy zamontować także urządzenia do dezynfekcji.

Firmy muszą stosować wszystkie wymagania, aby zachować środku ostrożności niezbędne w produkcji żywności. W żadnym razie nie możemy sobie pozwolić na szkodzenie klientom i pracownikom, a nieodpowiednie przygotowanie pomieszczeń może sprawić, że takie sytuacje będą miały miejsce. Nie można do tego dopuścić, dlatego też należy w pełni dostosować.

Zerknij - stworzyliśmy wyjątkowo dla Ciebie kolejne łącze do wpisu (http://www.etteplan.com/pl). Tam znajdziesz wiele rzetelnych wiadomości na powyższy temat.

Może nam to tylko pomóc.